Liječenje prirodnim putem

Zova se koristi u liječenju prehlade

Zova
Zova

Zova raste kao grm ili drvo čija visina dostiže od 3 do 10 metara. Na donjem dijelu stabla kora je svetlo smedja, a u gornjem dijelu sivo bijela, pomalo izbrazdana i bradavičasta. Već u blizini zemlje izbijaju krhke i lako lomljive grane. Drvo okružuje plutasta, bijela i veoma lagana srž. Listovi su tamno zeleni koji su na rubovima testerasto nazubljeni. Cvjetovi su bijele ili žuto bijele boje iz kojih se razvijaju bobice koje su na početku zelene, zatim crveno smedje i na kraju sazrijevanja sjajno crne boje. Bobice su male i sočne. Cvjetovi su jakog i veoma prijatnog mirisa, koji je blaži kad su cvjetovi suhi. Ukus cvjetova je gorak i aromatičan. Sirove bobice (plodovi) imaju neprijatan ukus, ali pripremljene u kompotu su jako ukusne.
Ova ljekovita biljka raste na rubovima šuma, na zapuštenim mestima i u blizini naselja. Mlade grane i mladi listovi beru se u proleće, cvjetovi za vreme cvjetanja, plodovi nakon sazrijevanja, a kora od februara do novembra.
Čaj od listova i mladica zove se koristi za lakše izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u telu, za liječenje šećerne bolesti kao i za čišćenje i poboljšanje krvi. Čaj od cvijetova zove koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, jake kihavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatckih bolesti. Kora od granja i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se otklanjaju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mjehura, liječi vodenu bolest, razne edeme i tvrdu stolicu. Čaj od zovinih cvijetova pomoći će da se preznojite kod bilo kog oblika prehlade ili gripa, što će znatno olakšati bolest. Suština je u tome što se sa znojem izbacuju sve štetne materije koje su dovele do bolesti. Čajevi od kore pomažu kod regulacije stolice i olakšavaju mokrenje, ali se mora pomno i pažljivo dozirati, jer pretjerane količine mogu biti opasne. Upotrebljava se jedna manja, i to ravna (nikako napunjena) kafena kašikica za jednu šolju. Zreli plodovi zove su takodje vrlo korisni. Pored mnogih drugih za zdravlje važnih materija, ove bobice, naravno kada su potpuno zrele, imaju više vitamina B nego i jedna poznata namirnica. Pošto se ne jedu sveže, plodovi zove se kuhaju bilo kao kompot, bilo kao džem. Lijekovito djeluju protiv nesanice. Sok od svježih bobica koristi se u liječenju neuralgije trigerninusa (neurlagija nerva lica), za jačanje, za blago regulisanje stolice, čišćenje krvi, umirenje trbušnih grčeva, za poboljšane apetita i cirkulacije.

LIKE za našu FB stranicu