Ljekovito bilje po nazivu

Vrkuta – ljekovita biljka

Vrkuta
Vrkuta

Neka narodna imena: plahtica, rosica, rosnik, rosanica, lava, zlatna vrkuta.

Raste prije svega uz rubove šuma i puteva, na padinama i vlažnim livadama, u višim predjelima i planinskim krajevima. Biljka ima 7 do 9 polukružnih mlohavih listova, s čvrstom, neprevisokom stabljikom i neuglednim žutozelenim cvjetovima, koje cvatu od aprila do juna, nekada i kansije. Na visinama preko hiljadu metara nalazimo srebrenu vrkutu, koja raste na vapnenastom tlu, kao i na raspuklim stijenama. U vrijeme cvjetanja sakupljamo od obje vrste cijelu biljku, a kasnije samo listove, i sve sušimo na tavanu. Iz samog imena (Frauenhilf= ženska pomoć) proizilazi da biljku visoko cijene žene.

Ne samo da blagotvorno djeluje kod menstrualnih tegoba, bijelog pranja, bolova u trbuhu i teškoća u klimakteriju, nego zajedno sa stolisnikom pomaže počecima puberteta u pravilnom reguliranju menstruacije. U slučajevima u kojima se menstruacija kod mladih djevojaka unatoč lijekovima ne pojavi, vrkuta i stolisnik smiješani u jednakim dijelovima sve dovode u red. Vrkuta steže i svrlo brzo liječi, djeluje i kao sredstvo za otklanjanje vode i jačanje srca. Koristimo ju kod groznice izazvane ranama, gnojnih rana i zapuštenih čireva. Posebno preporučujemo čaj od vrkute nakon vađenja zuba. Nakon višekratnih ispiranja rana zacijeli u jednom danu. Otklanja slabost mišića i udova, te pomaže kod slabokrvnosti.
Kod povreda nakon poroda, omlitavljenog trbuha kod žena koje su imele težak porod ili kod sklonosti pobačaju za učvršćivanje ploda i jačanje stijenki maternice vrkuta je velika velika pomoć. Od trećeg mjeseca trudnoće žene trebaju piti čaj od vrkute. Vrkuta je ljekovito sredstvo za sve ženske bolesti, a zajedno s rusomačom pomaže čak i kod spuštene matenice i kile na preponi. U posljednja dva slučaja piju se dnevno u gutljajima četiri šoljice čaja od vrkute, pripravljenog po mogućnosti od svježe nabranog bilja. Osim toga masiramo oboljela mjesta tinkturom od rusomače, kod spuštene maternice počinjemo mazanjem s vanjske strane rodnice naviše. Dodatno primjenjujemo i sljedeće kupke sa stolisnikom (100 g bilja za jednu kupku; sedmično 3 kupke, tako da voda za prvo kupanje podgrijana može biti korištena još dva puta).
Također, djeca koja i pored dobre hrane imaju slabašne mišiće, ojačaju uz redovito pijenje čaja od vrkute. Vrkuta, koja raste u višim predjelima, u narodu se naziva i srebrnom vrkutom jer joj se listovi s unutrašnje strane srebrnasto sjaje. Srebrna je vrkuta posebno korisna kod gojaznosti. Dvije do tri šoljice čaja dnevno su jako djelotvorne. Dobro djeluje i kod nesanice; šećeraši bi ga trebali piti. Slabunjava djeca vidno ojačaju ako im u vodu za kupanje dodajemo vrkutu ili, još bolje, srebrenu vrkutu. Za jednu kupku uzmemo oko 200 g bilja.
Zajedno s rusomačom, vrkuta pomaže i kod slabljenja mišića (atrofija) i teških, neizlječivih mišićnih oboljenja. I kod multipli skleroze, ta visokovrijedna biljka, koristi.
Načini upotrebe:
Priprema čaja: Punu čajnu kašiku bilja stavimo na ¼ litre vode, samo oparimo, ostavimo da odstoji.
Biljni oblog: Odgovarajuću količinu svježeg bilja kratko properemo, zgniječimo na drvenoj dasci s kuhinjskim valjkom i stavimo na bolesno mjesto.
Dodatak za kupku: Za potpunu kupku uzmemo 200 g osušenog ili nekoliko pregršti svježeg bilja, ostavimo tijekom noći u vjedru s hladnom vodom; sljedeći dan sve podgrijemo i ulijemo tu tekućinu u vodu za kupanje.

LIKE za našu FB stranicu