Magazin

Ubod stršljena – znakovi, liječenje i prevencija

Stršljeni su najveće ose koje žive u organiziranim zajednicama, a hrane se drugim kukcima te naročito pčelama. Za razliku od komaraca i obada, stršljeni se ne hrane krvlju drugih životinja, ali ih napadaju kada se osjećaju ugroženima.

Iako je njihov otrov manje toksičan od otrova ostalih osa, sadrži više acetilkolina, tvari koja izaziva jak osjećaj pečenja, a njihov žalac također dublje prodire u kožu zbog čega i uzrokuje veću bol.

strsljen_osa

Ubod stršljena ne predstavlja opasnost za čovjekovo zdravlje, osim kod onih osoba koje su alergične na njegov otrov i za njih ubod stršljena može biti i smrtonosan.

Znakovi uboda stršljena

Nakon uboda dolazi do stvaranja otekline, crvenila i osjećaja svraba na oštećenom dijelu kože. Mali ubod može proći već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba posebno osjetljiva na njegov otrov, može oteći čitava ruka, noga ili drugi dio tijela na kojemu se nalazi ubod.

Kako biste spriječili širenje otrova u tijelo, ubodeni dio tijela držite povišeno u odnosu na trup.

Ako je u koži ostao žalac, pokušajte ga istisnuti nožem za mazanje. Nemojte koristiti pincetu jer se njome najčešće samo otrov dodatno istisne u tijelo, a žalac ostane dublje u koži.

Posebno su opasni ubodi na predjelu grla i vrata jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je potrebno odmah ozlijeđenu osobu odvesti na hitni bolnički prijem.

ubod_strsljena

Ubodi otrovnih insekata poput stršljena posebno su opasni za osobe sklone alergijskim reakcijama. One mogu pasti u anafilaktički šok, koji se očituje također kroz otežano disanje, povišenu tjelesnu temperaturu, drhtavicu te mučninu i povraćanje. 

Osobe koje razviju takvu alergijsku reakciju trebaju odmah posjetiti liječnika i primiti antihistaminike.

Crvenilo i svrab nakon uboda stršljena mogu potrajati i do 10 dana, međutim to se vrijeme može skratiti, a simptomi ublažiti na jednostavne načine.

Kako ublažiti posljedice uboda stršljena

Mjesto uboda potrebno je odmah isprati čistom vodom i sapunom kako bi se izbjegao nastanak infekcije. Također, preporučuje se nanijeti sredstvo za dezinfekciju u obliku antiseptičkog spreja.

Kako bi se smanjila oteklina, preporučuje se na ranu stavljati hladne obloge svakih nekoliko sati, a mogu pomoći i esencijalna ulja metvice i lavande koja će ublažiti svrab i bol.

strsljen_zalac

Za smirivanje upale i ublažavanje otekline, možete pokušati i korištenjemeteričnog ulja paprene metvice ili lavande, a može pomoći i mast od gavezaili nevena.

Kod jakih uboda liječnik će prepisati antihistaminike i lokalne kortikosteroide koji se uzimaju za vrijeme trajanja otekline.

Kako spriječiti ubod stršljena

  1. Izbjegavajte nošenje odjeće jarkih boja koja privlači insekte poput cvijeća.
  2. Stršljene može privući i miris znoja ili cvjetnih parfema, pa pokušajte minimalizirati tjelesne i kozmetičke mirise dok ste u prirodi.
  3. Ako se u Vašoj blizini pojavi stršljen, nemojte paničariti i raditi nagle pokrete jer to može uplašiti životinju zbog čega ona može reagirati obrambenim ubodom.
  4. Ako boravite na otvorenom gdje postoji opasnost od uboda insekata, zaštitite kožu odjećom i ne hodajte bosi.
  5. Koristite sredstva za zaštitu od uboda insekata koja ih svojim mirisom odbija.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

LIKE za našu FB stranicu