Ljekovito bilje po nazivu

Srebrena svilenica (Gymnema sylvestre) – ljekovita biljka

Srebrena svilenica
Srebrena svilenica
Srebrena svilenica je velika, drvenasta biljka penjačica, više-manje dlakava. Listovi su nasuprotni, obično eliptični ili jajoliki. Cvjetići su mali, zelenkasto-žute boje, kitnjasti. Sjemenke su jajoliko-duguljaste, gole, smeđe.

Rasprostranjenost: Rijetka je biljka. Raširena je u tropskim dijelovima Afrike, Azije i Australije.
Stanište i uzgoj: Raste divlje u šumi kao planinska biljka a nalazi se i u nizinama do obale, u džunglama i šikarama, u divljini. Povremeno se i uzgaja kao ljekovita biljka.
Upotreba: Tradicionalno se svilenica koristi za tretiranje različitih stanja: od malarije do zmijskih ugriza. Lišće se koristilo za bolesti želuca, zatvor, zadržavanje vode i bolesti jetre. No ove tvrdnje nisu podržane od znanstvenih istraživanja. Ayurvedske knjige opisuju kao lijek za glikozuriju (prisustvo šećera u mokraći) i druge urinarne probleme.
Ljekoviti sastojci: Sadrži niz tvari, a glavna aktivna komponenta u biljci je gimnemična kiselina koju nalazimo u lišću i korijenju. Ona je inhibitor slatkoće, što znači da se žvakanjem njenog lišća smanjuje okus slatkoga u ustima. Međutim, ne radi se samo o mijenjanju okusa. Gimnemična kiselina  smanjuje apsorpciju šećera u probavnom traktu, normalizira šećer u krvi i suzbija apetit. Uz pravilnu prehranu i redovnu tjelovježbzu, srebrena svilenica može pomoći u skidanju kilograma. Kad se uzima s obrokom bogatim ugljikohidratima ili šećerom, neutralizira višak šećera koji se nalazi u tijelu te sprječava njegovo pretvaranje u mast. Pomaže i u izgradnji mišićne mase i skidanju sala s gornjeg dijela trbuha, struka i bokova. Tijekom dužeg uzimanja njeno djelovanje postaje sve snažnije. Predstavlja odealan suplement za one koji se trude smršati, a teško dobivaju rezultate.
Ljekovito djelovanje: Već preko 2000 godina ova biljka se koristi protiv visokog šećera. Dan joj je naziv „gur-mar“ što u prijevodu znači „uništavač šećera“. Prema istraživanjima, 400mg srebrene svilenice dnevno pomaže u smanjenju šećera. Nedavno joj je uveliko porasla popularnost i drugdje u svijetu kao sredstvu za smanjenje šećera i mršanje. Bila je stomahik (sredstvo za jačanje zeluca), stimulans, laksativ i diuretik. Ekstrakt lišća i svijeća je koristan za oči (konjuktivitis). Revolucionaran je lijek protiv dijabetesa: prva znanstvena potvrda o  učinku srebrene svilenice na dijabetes dobivena je prije 70 godina. Prema istraživanjima, njen ekstrakt pokazao je sposobnost smanjivanja indikatora dijabetesa tipa 1 i tipa 2. Ona taj učinak ostavuje direktnim obnavljanjem stanica gušterače zaduženih za proizvodnju inzulina. U vezanoj studiji su pacijenti s dijabetesom tipa 2, uz klasične lijekove, 18 do 20 mjeseci uzimali ekstrakt srebrene svilenice. Kod njih je došlo do značajnog smanjenja glukoze, glikoziranog hemoglobina i plazme, te je smanjena razina holesterola i triglicerida. Nakon tog razdoblja mnogi su pacijenti kompletno odbacili ili značajno smanjili doze konvencionalnjih lijekova.
Upozorenje: Nije preporučljiva trudnicama i dojiljama.

LIKE za našu FB stranicu