Magazin

Savjeti za izradu ljekovitih kupki i masti od ljekovitih biljaka

Kako pripremati kupke od ljekovitog bilja te kako koristiti ljekovite kupke. U daljnjem tekstu opisat ćemo vam pripravak jednostavnog recepta za mast od ljekovitih sastojaka.

 

 Kupke

U kupku možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja (za dojenčad i malu djecu rabite razrijeđeno ulje), ovjesiti muslinsku vrećicu napunjenu svježim ili suhim aromatskim biljem pod slavinu ili pak u vodu uliti jak biljni čaj. Ostanite u kadi 10-30 minuta. Ulja će se upiti kroz pore, a bit će i u pari koju ćete udisati.

Kupke za ruke i stopala

U lavor vruće vode dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja, litru jakoga čaja ili nekoliko žličica tinkture. Stopala namačite 8 minuta na večer, a ruke ujutro. To je vrlo zgodan način za davanje lijekova djeci i dojenčadi.

Masti, kreme i losioni

Sljedeći jednostavni recept pokazuje kako pripraviti mast od svježih ili suhih sastojaka. Smekšajte namakanjem koliko god možete željene biljke u 450 ml maslinova ulja i 50 g pčelinjega voska, te nekoliko sati lagano zagrijavajte na pari. Za to će vrijeme ulje upiti kemikalije iz biljaka. Zatim ulje protisnite kroz muslinsku vrećicu te dok je još toplo ulijte u posude za mast. Kremu možete pripraviti vrlo lako miješanjem malo tinkture, čaja ili nekoliko kapi esencijalnog ulja s kremom na bazi vode. Masti i kreme nanosite 2-3 puta na dan kod problema s kožom, proširenih vena i bolnih ili upaljenih zglobova.

Izvor: Narodni.net

LIKE za našu FB stranicu