Liječenje prirodnim putem

Protiv ispadanja kose

Protiv ispadanja kose – Kosa neprekidno ispada i ponovo se obnavlja u ciklusima koji traju više mjeseci. Međutim, kada primijetite veći broj vlasi na jastuku ili kada kosa u čupercima ostaje na češlju tijekom češljanja, znak je da s kosom nešto nije u redu.

Pojavljivanje više malih dijelova bez kose na tjemenu ukazuje na bolest koja se medicinski zove alopecija. Ona može biti povezana s poremećajima u imunološkom sistemu, na primjer, poremećajem u radu štitnjače, ili s nedostatkom određenih minerala i bjelančevina te problemima s endokrinim žlijezdama.

Prirodni lijekovi

(UPOZORENJE: Uzimajte samo jedan od sljedećih pripravaka.)

Paprena metvica (Mentha piperita) – razblažite tri kapi eteričnog ulja metvice s 10 ml temeljnog ulja. Masirajte tjeme jednom sedmično 10 – 15 minuta a potom kosu isperite blagim šamponom.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) – pripravite oparak od 50 grama osušene biljke u 1 litri kipuće vode. Ostavite da odstoji 30 minuta, zatim procijedite pa ostavite da se ohladi i umasirajte u tjeme. Nakon 10 minuta isperite kosu šamponom. Ponavljajte postupak jednom sedmično.

LIKE za našu FB stranicu