Prirodni preparati za njegu

Prirodno liječenje opekotina

Ako pričamo o liječenju opekotina prirodnim putem, tada mislimo na samostalno liječenje opeklina nastalih na koži koje se klasificiraju kao opekline prvog stupnja. Naime, medicina prepoznaje tri stupnja opeklina. Prvi stupanj opekotina podrazumijeva oštećenje na vanjskom dijelu kože nastalo uslijed utjecaja visoke temperature na taj dio kože. Opekotine prvog stupnja su najčešće, a mogu se liječiti kod kuće.

Opekotine drugog stupnja uključuju oštećenja i slojeva ispod površine kože, epitermis i dermis, te su vrlo bolne. Ovaj tip opekotina se može liječiti kod kuće, prirodnim metodama samo ukoliko površina opekline nije velika, i ne nalazi se na predjelu lica, ruku, nogu ili genitalija. U suprotnom obavezno potražite liječničku pomoć.

Ostaju nam za spomenuti još opekotine trećeg stupnja. Inače, opekline trećeg stupnja su i najozbiljnije te zahtijevaju obaveznu i hitnu medicinsku pomoć. Ukoliko se radi o opekotinama trećeg stupnja treba znati da su stradali i vanjski i unutarnji dijelovi kože, a kosa, živci, krvne žile, žlijezde, pa čak i mišići i kosti mogu biti oštećeni. Opekotine trećeg stupnja često rezultiraju smrću, posebno ako je zahvaćena veća površina tijela pacijenta.

Dakle, kod kuće možete liječiti samo opekotine prvog stupnja, i u nekim slučajevima opekotine drugog stupnja. Ukoliko se radi o opekotinama trećeg stupnja, ili opekotinama drugog stupnja koje se nalaze na licu, rukama, nogama, genitalijama, ili zahvaćaju veću površinu na tijelu obavezno potražite stručnu medicinsku pomoć.

Neki prirodni preparati za liječenje opekotina

Med je odličan preparat za dezinfekciju rana i opekotina. Med djeluje tako da sa mjesta djelovanja izvlači tekućinu iz tkiva te učinkovito čisti ranu. Med možete staviti i u gazu, da tretirano mjesto nakon primjene meda bude manje ljepljivo. Liječite opeklinu medom na način da na komad sterilne gaze stavite med i to položite direktno na opeklinu. Primijenite ovu metodu liječenja tri do četiri puta dnevno.

Ublažiti posljedice opekotina možete i uz pomoć soli i vode. U čašu tople vode dodajte pola žličice soli i dobro pomiješajte. Opeklinu ispirite sa slanom otopinom svakih sat vremena, i djelovanje opekline će se ublažiti.

Ocat djeluje antiseptično te je dobar u tretiranju manjih opekotina. Svojim djelovanjem ocat pomaže i u sprečavanju infekcija, a primjenjuje se na opekline tako što se razrijedi sa vodom u omjeru 50:50 i nanosi na mjesto gdje je koža stradala.

Ukoliko pri ruci imate led, tada možete tretirati manje opekotine uz pomoć leda umjesto hladne vode. Led prvo operete u vodi, da se ne bih zalijepio za kožu, te uz pomoć njega hladite opečeno mjesto.

Postoje još mnogi narodni lijekovi za opekotine, neki poznatiji poput mlijeka, hladne vode i rajčice, a neki manje poznati poput lišća trputca, tijesta, te bjelanjaka.

Također, opekotine možete tretirati i naribanim sirovim krumpirom, lanenim uljem, listom kupusa ili listom nevena.

Na kraju vam donosimo jedan narodni lijek za tretiranje opekotina:

Uzmite malo vina koje nije kiselo, smlačite ga i u njega natopite gazu. Od natopljene gaze napravite oblog i stavite ga na opekotinu. Nakon pola sata skidate oblog od vina. Dalje, uzmite 100 grama maslinovog ulja i komadić voska, veličine kutije šibica. Kuhajte vosak u ulju dok se ne rastopi i pomiješa sa uljem. Kada se smjesa ohladi, s dobivenom mašću namažite opekotinu.

Jednom dnevno se opekotina previja s mašću, a svaki put prije previjanja potrebno je staviti oblog od vina, na pola sata da bi se spriječilo gnojenje na mjestu opekotine.

Izvor: Narodnilijek

LIKE za našu FB stranicu