Ljekovito bilje po nazivu

Osljebad – gorka ljekovita biljka

Osljebad
Osljebad

Osljebad je ljekovita biljka iz porodica Glavočike i porijeklom je iz Evrope i Azije. Ona se koristi kao ljekovito bilje pa iako se listovi i stabljike mogu jesti osljebad se ne koristi se u kuharstvu . Može se i kuhati kao artičoka ali kako rekosmo osljebad se ne koristi u širokoj upotrebi. Biljka cvjeta od juna do avgusta, i dosta je neugledna pa se i ne uzgaja a večinom se smatra korovom.
Ljekovitost ove biljke je jako poznata. Prvenstveno kao gorki tonik za jetru, te pospješuje izlučivanje žući i pomaže kod problema sa žućnim mjehurom. Dokazano je da pomaže oporavak jetre, a može zaštititi i od samog oštečenja. Ako u organizam unesemo neki od toksina osljebad se odlično pokazao u tim slučajevima i pospješio brz oporavak. Ako se koristi poslije kemoterapije dobro pomaže u kombinaciji sa nekim drugim biljkama. Posve je bezopasna ljekovita biljka za dojenčad pa se preporučuje i majkama u tim danima jer pomaže izlučivanje majčinog mlijeka.
Čaj: uzeti pola čajne kašikice osljebada i preliti ga vrelom vode i ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta. Piti dvije do tri šoljice na dan.

LIKE za našu FB stranicu