Ljekovito bilje po nazivu

Milogled (Sanicula Europaea L.) – ljekovita biljka

Milogled
Milogled
Drugi nazivi: europska zdravčica, lječura. Milogled je višegodišnja biljka iz obitelji Apiaceae. Ima uspravnu, slabo razgranatu stabljiku i listove koji su pri dnu smješteni u rozetu, dlanasto rascijepani.

Na vrhu stabljike nalaze se sitni glavičasti cvjetovai koje tvore malobrojni bijeli ili ružičasti cvjetovai. Korijen ove biljke je debeo i duboko u zemlji. Listovi su prizemni, nasuprotni i nazubljeni, sastavljeni u 5 listova na dugim peteljkama. Plod je bodljikava glavica sa kukicama, okrugla i slična čičku, sa sjemenkom. Bez naročitog je mirisa i okusa.
Rasprostranjenost: Široko je rasprostranjena biljka u sjenovitim šumama u  cijeloj Evropi.
Stanište: Raste najčešće u bukovim šumama i na vlažnom zemljištu.
Vrijeme cvjetanja: od juna do jula.
Upotreba:  U narodu je poznat kao tradicionano sredstvo za liječenje raznih rana i krvarenja. Zapadna pučka medicina koristi ga kao adstrigent, diuretik, ekspektorant, homeopatik, karminativ, za liječenje apscesa, bolova u grlu, bolova u ustima, skcema, grla i to grgljanjem, kašlja, krvarenja pluća, komplikacije sa želucem, ogrebotina, raznih rana, upale usta, upale grla, itd. Koristi se u homeopatiji zaliječenje bolesti želuca, čira na želucu te komplikacija crijeva i želuca. Dobro se slaže sa biljkama koje imaju slično djelovanje u zaustavljanju krvarenja.
Ljekoviti dio biljke: Za lijek se sakuplja čitava stabljika prije cvjetanja, a korijen ljeti i u jesen. Bere se list, cvijet i korijen ili gornji dio biljke u cvatu. Korijen se bere ili u rano proljeće kad biljka nikne, ili u jesen. Biljku sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu.
Ljekovito djelovanje: Znanost nam potvrđuje da je milogled prirodni antiviral, te nam ga preporučuje za: zaustavljanje krvarenja, bolesti krvi, tegobe dišnih organa i puteva, bolesti želuca i crijeva (krvarenja čira na želucu ili dvanaestiku, krvarenje crijeva, ulcerozni kolitis, polipi), bolesti grla i usne šupljine (upale i infekcije, krvarenje zubnog mesa), bolesti kože (ogrebotine, porezotine, ranice, rane, atopijski ekcem, osipi, dječije kraste, lišajevi).
Upozorenje: Ne preporučuje se uzimanje trudnicama te osobama koje boluju od angine pektoris, skleroze, bubrežnih tegoba, itd.

LIKE za našu FB stranicu