Liječenje prirodnim putem

Ljekovito bilje za kašalj

Ljekovito bilje za kašalj
Kašalj

Kao sredstvo protiv kašlja, narodna medicina preporučuje sljedeće recepte.

1. Ljekovito bilje za kašalj – Prokuhajte jedan limun na tihoj vatri deset minuta da omekša. Iz njega tada možete da iscijedite više soka. Prepolovite kuhani limun i iscijedite sok. Sipajte sok u čašu, dodajte dvije kašike glicerina. Dobro izmiješajte glicerin sa limunovim sokom i napunite medom do vrha čaše. Umjesto limuna možete koristiti i jabukovo sirće.

Doza sirupa protiv kašlja reguliše se po potrebi. Ako je kašalj rijedak – treba uzimati po jednu kašičicu na dan. Prije upotrebe, smjesu treba promućkati. Ako kašalj napada noću – dovoljno je uzimati jednu kašičicu prije spavanja, a drugu tokom noći. Kako se kašalj smanjuje, učestalost uzimanja smjese se također smanjuje. Prednost ovakvog liječenja je očigledna: ne izaziva želučane probleme koji su karakteristični za mnoga sredstva protiv kašlja; može se preporučiti kako odraslima, tako i djeci; efikasno je u slučajevima kada druga sredstva ne pomažu.

2. Ljekovito bilje za kašalj – Oprati jednu crnu i krupnu rotkvu, odsjeći joj vrh i napraviti udubljenje u koje se sipaju 2 kašike tečnog meda. Rotkvu prekriti papirom i držati u vertikalnom položaju u posudi 4 sata. Smjesu soka od rotkve i meda odrasli treba da uzimaju po 1 kašiku, a djeca po kašičicu 3 – 4 puta na dan pola sata prije jela.

3.Ljekovito bilje za kašalj – Izrendati bijelu rotkvu i iscijediti sok. Pomiješati 1 litar ovog soka sa 400 grama tečnog meda i uzimati po dvije kašike prije jela i prije spavanja.

4.Ljekovito bilje za kašalj – Jednu kašiku meda i 30 grama sala pomiješati u čaši vrućeg mlijeka. Uzimati 2 – 3 puta dnevno.

5.Ljekovito bilje za kašalj – Pomiješati sok od rotkve i šargarepe sa mednim napitkom ili mlijekom u proporciji 1:1. Piti po jednu kašiku šest puta dnevno.

6.Ljekovito bilje za kašalj – 500 grama očišćenog i izrendanog crnog luka, 50 grama meda i 50 grama šećera kuhati u 1 litru vode tri sata na tihoj vatri. Smjesu ohladiti i razliti po flašama i čvrsto zatvoriti. Uzimati u slučaju jakog kašlja četiri do pet puta na dan po jednu kašiku.

7.Ljekovito bilje za kašalj – Protiv kašlja također pomaže senf pomiješan sa medom.

8. Ljekovito bilje za kašalj – Pomiješati dvije kašike svježeg, nepasterizovanog maslaca, dva žumanca, jednu kašiku pšeničnog brašna i dvije kašičice meda. Uzimati po jednu kašičicu nekoliko puta na dan kod kašlja.

9. Ljekovito bilje za kašalj – Čaj od lista bokvice također je dobro sredstvo protiv kašlja. 6 grama lišća preliti sa čašom vode i kuhati 10 minuta. Dodati 30 grama meda. Uzimati po jednu kašiku tri puta dnevno.

10. Ljekovito bilje za kašalj – Koristan je i ljekoviti čaj od cvijeta bijelog sljeza sa medom. Da bi se pripremio čaj, potrebno je jednu kašiku cvijeta zakuhati u čaši vode. Dodati jednu kašiku meda. Uzimati po kašiku nekoliko puta na dan.

LIKE za našu FB stranicu