Ljekovito bilje po nazivu

Jetrenka – ljekovita biljka protiv bolesti jetre

Jetrenka
Jetrenka

Ova ljekovita biljka se susreče u sjenovitim šumama gdje je možemo naći pojedinačno ili u velikom mnoštvu pa je nije teško naći. U narodu je poznata i kao jatrenka, jetrka, šaša plava ili zlatna djetelina. Jetrenka je višegodišnja biljka sa bogato razgranatim podankom i koja naraste do 15 cm. Listovi su joj na gornjoj strani zelene boje, a na donjoj strani su ljubičaste boje. Kako biljka stari listovi postaju kožasti i odumiru nakon cvatnje i nakon drugog prolječa. U rano prolječe rastu duge cvjetne stapke sa cvjetovima koje su plave boje a rijetko bijeli ili crvenkasti. Prašnici jetrenke su sasvim bijeli. Za vrijeme cvatenja razvijaju se pomenuti listovi na dugim peteljkama koji su kao i peteljka s donje strane obrasli dlakama. Ova ljekovita biljka je gorkog okusa i bez mirisa.
Ljekoviti djelovi jetrenke su cvjetovi ili listovi s peteljkom koji se suše na zračnom i hladnom mjestu. Sabiru se samo zreli i razvijeni listovi jer mladi listovi prilikom sušenja potamne i izgube ljekovita svojstva. Takođe se sabrana biljka čuva na suhom i tamnom mjestu iz istih razloga da ne izgubi kvalitet i da se vremenom ne pokvari. Biljku nikako ne koristiti svježu.
Ljekovito djelovanje jetrenke: dobro se pokazala kod zastoja i otečene jetre, kod bolesti bubrega i teškoča žuči i žučnih kamenaca.
Obavezno upamtiti da jetrenka sadrži nadražujući otrov koji sušenjem gubi svoju opasnost pa se ova ljekovita biljka nikada ne smije koristiti odmah nakon branja.
Čaj: 2 kašikice (dobro osušene) jetrenka biljke stavi u 1 šiljicu vode da odstoji, te nakon toga ocijedi i lagano ugrije. Pije se 2 šoljice dnevno bez šečera.

 

LIKE za našu FB stranicu