Ljekovito bilje po nazivu

Gujina trava

Opis biljke: Gujina trava je krupna, snažna impozantna dvogodišnja zeljasta biljka, visoka do 150 cm, koja liči na šaren bujan ckalj. Listovi su tigrasto prošarani bijelim prugama. Cvjetovi i listovi su bodljikavi. Cvasti su krupne i crvene.

Stanište: Cvjeta cijelog leta, u drugoj godini. Raste kraj puteva i naselja u južnim krajevima i u primorju.

Ljekoviti dio biljke: Upotrebljava se zreo plod, rede list (Silybi fructus et folium). Glavni ljekoviti sastojci su tiranin i histamin. U plodu ima 0,1% eterskog ulja, malo tanina, flavonoida, masnog ulja, bjelančevine, raznih šećera i drugih ugljenih hidrata i smole. Zahvaljujući prisustvu tiranina, plod badelja povećava krvni pritisak. Daje se protiv astme, senske groznice, glavobolje i koprivnjače. Upotrebljava se i kao gorko sredstvo za jačanje, osobito poslije teških operacija i bolesti.

Ljekovito djelovanje: U narodu se upotrebljava za ublažavanje napada žuči, protiv šećerne bolesti, zatvora, za liječenje hemoroida i dr. Pripremaju se čajevi protiv niskog pritiska, za jačanje, bolji apetit, protiv morske bolesti, smetnje u žuči (kamen, bolovi) i protiv šećerne bolesti.

Izvor: narodnilijek.com

LIKE za našu FB stranicu