Ljekovito bilje po nazivu

Drača – ljekovita biljka

Drača
Drača
Drugi nazivi: ljuta drača, crna drača, diraka, dirača, dračevica, žeštica, čalija. Ova se biljka tako zove zbog trnja  koje se nalazi ispod listova.

Opis biljke: Drača je drvenasta, grmolika biljka, veoma bodljikava, visine 3 do 4 metra. Rijetke je krošnje a trnje joj je djelomično savijeno unazad. Ima vrlo jak korijen koji prodire duboko u zemlju. Iz glavnog korijena izbija sporedno korijenje, koje je također vrlo jako. Iz stabljike izbijaju ravni izdanci na kojima su kojima su pravilno raspoređeni tamnozeleni listići jajolikog oblika. Na jednom izdanku, uporedo s obje strane nalazi se obično 12-15 listića. Iz pazuha izdanaka izbijaju mali žuti, jako medonosni cvjetići slabog mirisa. Plod je spljoštena, drvenasta, diskolika, žućkastocrvena košutnica, okriljena širokim valovitim krilcima, veličine oko 2,5 cm. Plodovi su najprije žućkastozeleni, a kad sazriju (od avgusta) postanu žutosmeđi. Imaju oblik diska koji je u sredini zadebljao, a prema rubu stanjen, valovito narovašen, radijalno isprugan i povijen prema strani suprotnoj od drške. U sredini je kuglasta košpica sa 3 smeđe sjemenke, okružena spužvastim i bjelkastim mesom , čiji se sloj od sredine stanjuje prema rubovima i prelazi u lomljivo i krhko opnasto krilce.
Stanište: Raste na kamenitim i otvorenim mjestima,uz puteve, među šikarom, grmljem i živicom, najviše u toplijim, južnijim dijelovima zemlje i na području uz Jadransku obalu. Često tvori guste i neprohodne šikare, zajedno s borovnicom, crnim jasenom i drugim grmljem. Na južnim planinskim obroncima može doprijeti do 1500m nadmorske visine. Sadi se i iza živice.
Vrijeme cvjetanja:  drača cvjeta od maja do augusta.
Ljekoviti dio biljke: za lijek se sakupljaju dozreli plodovi, mali okrugli „kolačići“ promjera 2 do 3 cm, koji dozrijevaju u augustu.
Ljkovito djelovanje: odavo poznata kao antiseptičko sredstvo koje se uspješno koristi kod proljeva, dizenterije (srdobolje), upale debelog crijeva te u liječenju nervnih i reumatskih bolesti.

LIKE za našu FB stranicu