Ljekovito bilje po nazivu

Čili – ljekovita biljka

Čili
Čili
Drugi nazivi: indijska paprika, indijanska paprika, kajenska aprika. Pripada porodici pomoćnica ( Solanaceae). Grmolika je biljka, slična običnoj paprici, ali znatno manjih plodova, narandžastocrveno do zlatnožute boje, dužine 2-3cm. Manje je aromatična od obične paprike. Miriše na travu, a ukus joj je ljut, žari i pali kao naše ljute feferone.

Stanište i uzgoj: gaji se u saksijama, u kućnoj bašti, u vrtovima i na plantažama.
Vrijeme cvjetanja: april-avgust.
Ljekoviti dio biljke: plod.
Ljekovito djelovanje: Čili se u prvom redu preporučuje kao dobar antioksidans, kardiovaskularni stimulans, analgetik, dobar antibakterik i jak antiseptik. U narodnoj medicini čili se koristi: u obliku obloga za pojačanu površinsku cirkulaciju, za reumu, lumbago, promrzline, neuralgiju, svrab, herpes zoster, a protiv bolova obloge se pripremaju u kombinaciji s drugim ljekovitim sredstvima koja sprječavaju iritaciju i upalu kože. Za unutrašnju upotrebu koriste se preparati u tečnom stanju ili u obliku praška, i to za liječenje: bolesti krvi, tj. povišenih masnoća, holesterola, triglicerida, hemeroida, groznice, bolesti krvotoka i to slabe površinske cirkulacije, slabe cirkulacije ruku i nogu, varikoznih vena; bolesti pluća kao što su razne infekcije dišnih puteva, prehlada, gripa, laringitis, astma, bronhitis; digestivnih bolesti jer pojačava cirkulaciju u krvnim sudovima želuca i crijeva, pomaže kod manjka kiselina i kod dispepsije; iscrpljenosti ili slabosti organizma jer zagrijava tijelo i povećava cirkulaciju, i kod astme. Ekstrakt ili tinktura koristi se: za grgljanje kod bolesti grla kao što su tonzilitis, ulcerozne tvorevine u grlu, promuklost ili hrapav glas; za ispiranje kože kod kožnih bolesti kao što su psorijaza, razne kožne nečistoće, čirev; za liječenje zubobolje, grznice, osteoartritisa, burzitisa, reumatoidnog artritisa, kod opadanja kose, itd. Mast ili krema koja sadrži kapsaicin koristi se za liječenje glavobolje, migrene, reumatskih bolova i slabe cirkulacije. U ljekovite i preventivne svrhe uzima se tečni čili kao začin za rižu i mesna jela, ali u manjim količinama.
Upozorenje: Osobe s povišenim krvnim pritiskom, sa čirom na želucu i osjetljivom sluzokožom ne smiju da uzimaju čili ni u kojem obliku.

LIKE za našu FB stranicu